Kişilik gelişim dönemleri

Freud kişilik gelişiminin, çocuğun gelişiminin ilk 6 yaşta belirlendiğini söyler. Buna psikoz seksüel gelişim dönemleri denir. Kabaca oral dönem ilk 2 yaş. Anal dönem 2 4 yaş. Dipol dönem 4 5 yaş arası ki çok önemli bir dönem daha sonra ayrıca ayrıntılı olarak anlatabilirim.ve fallik dönem 5 6 yaş arası. Bu dönemler travmasız atlatılırsa kişi uygun bir karakter geliştirebilir der.6 17 yaş arası latansa dönemi uyku hali diyelim biz ona.17   25 yaş arası adolesan ergenlik dönemi. Çok tehlikeli aileler çok dikkatli olmalı.

Çocukluk döneminin travmalarının alevlenebileceği dönem tabi bu benim öngördüğüm gözlemlerime dayalı bir şey. Freud’sa çocukluk travmalarının daha sonraki yaşlarda her yaşta içsel veya dışsal faktörlerle tetiklenebileceğini söyler.

Oral dönem özellikleri ki bu dönemde çocuk anneyle ilgilidir. Annenin devrede olduğu bir dönemdir. Çocuk bağımlıdır savunmasızdır. Çocuğun doyum istediği hatta acil doyum istediği dönemdir. Çocuğun şefkat ilgi istediği dönemdir.

Bu dönemde çocuk sadece iddir diyebiliriz. Doyuma ulaşmadığı zaman huysuzlanır ağlama en büyük hoşnutsuzluk ya da istek belirtisi. Anal dönem 2 4 yaş dönemi gibi. Tuvalet eğitiminin başladığı dönem. Anne çok otoriterse eyvah. Çocuk kendini baskı altında hisseder. Tutup bırakma dönemi. Önemli organ anüs. Anne çok baskıcı uyarıcı kısıtlayıcı ise sertse biraz kötü.

Örneğin çocuk çişini yapmak isterse tam tuvalete yapması istenir. Etrafa çiş damlatırsa şiddetle uyarır. Kötü. Çocuk inatlaşabilir. Böyle çocuklar ileride ok obsesif kompulsif bozukluk olabilir. Dipol dönem, çok çok önemli bir dönem. Buna daha ileriki yazılarımda değineceğim. Kısaca Oedipus kompleksi ya da sendromu. Fallik dönem artık çocuğun yavaş yavaş kişiliğinin oturmaya başlaması. Fallik dönemin özelliği sembol olarak penis. Kızda ve erkeklerde gelişimi biraz farklı. Daha sonra fallik dönemeden biraz değineceğim.ve sonra latansa uyku dönemi. Ta ki hormonlar aktive yani harekete geçeceği tehlikeli adolesan yani ergenlik dönemi. Psikoz seksüel gelişim dönemlerinde bir travma varsa bu ileriki yaşlarda bazı belirtiler bazı ruhsal hastalıklar olarak karşımıza gelebilir. Herkes travma geçirecek diye bir şey yok tabi. İleride bazı sıkıntılar olursa bir psikiyatriste gidilmeli. Tedavi ilaç + psikoterapi.

Sağlıklı günler.