Ukrayna savaşının hane halkı faturalarını etkilediği bir dönemde, Avro Bölgesi üyelerinin "enerji destek önlemlerini azaltmaları" çağrısı yapılarak, pandemi dönemindeki mali cömertlik döneminin sona erdiği sinyali verildi.

Büyük Oyuncular Kemer Sıkmalı

Geçtiğimiz hafta yayınlanan ekonomik tahminlerin ardından, Komisyon dokuz avro bölgesi ülkesinin önemli bir açık eşiği aşmasını beklediğini ve büyük oyuncuların yeterince hızlı bir şekilde kemer sıkmadığı konusunda uyarıda bulundu. Almanya geçen yıl yerli gaz tedarikindeki katma değer vergisini düşürürken, Fransa ise yaşam maliyetlerini azaltmak amacıyla vergi indirimleri uyguladı. Ancak Komisyon, bu tedbirlerin hâlâ yürürlükte olduğunu belirterek Fransa ve Almanya'nın enerji krizi harcamalarını azaltmaları gerektiğini vurguladı.

Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü

Potansiyel Para Cezası Uyarısı

Bugünkü rapor, ülkelerin mali politikalarının incelendiği bir sürecin başlangıcını oluşturarak, pervasız harcamaların potansiyel olarak para cezasına yol açabileceği bir döneme işaret ediyor. Aynı zamanda, geleneksel AB mali tartışmasını tersine çevirerek, şahin kuzey Avrupa ülkelerinin mali disiplin uyguladığına dair algının aksine, Yunanistan, Kıbrıs ve İspanya'nın bütçe kısıtlamalarını karşıladığını, Avusturya, Almanya, Hollanda ve Finlandiya'nın ise potansiyel olarak karşılayamayacağını belirtti. AB ülkeleri, pandemi sonrası büyümeyi teşvik etmek amacıyla kısıtlamaları askıya almaya yönelik çabalara devam ederken, mali kural kitaplarını yeniden yazmak için yarışıyorlar.