İsviçre, birçok Leopard 2 tankını kullanımdan kaldırmış olsa da, Ukrayna’ya doğrudan askeri yardım sağlamaktan kaçınıyor ve şimdi bu tanklardan bir kısmı Silahlı Kuvvetlere gönderilecek.

İsviçre, Tanklarını Modernize Edecek

Tank birliklerini güncelleyebilecekleri bir fırsat olarak görülen bu kararın ardında, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius (SPD) ve Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in (Yeşiller) öncülük ettiği 25 Leopard 2'nin İsviçre'den Almanya'ya teslimat talebi bulunuyordu. Bern Hükümeti, bu tankların Rheinmetall Landsysteme şirketine ihraç edileceğini duyurdu. Tankların, Almanya'da veya NATO ve AB ortaklarında kalacağına dair güvence verildi. Bu da İsviçre'nin kendi açıklarını kapatma amacını taşıyor. İsviçre'deki uzun onay sürecinde, hizmet dışı bırakılan tankların Ukrayna'da kullanılmayacağı taahhüdü önemli bir rol oynadı.

CDU'nun Yeni Parti Programında Müslüman İfadeleri Tartışma Yarattı CDU'nun Yeni Parti Programında Müslüman İfadeleri Tartışma Yarattı

1980 Model Tanklar Ukrayna’ya Gideceks

Daha önce Almanya gibi birçok Avrupa ülkesi, Ukrayna'ya tank yardımında bulunmuş ve kendi tank stoklarını azaltmıştı. İsviçre'den gelen tanklar, 1980'lerden kalma modeller ve eski muharebe tanklarının yedek parça deposu olarak kullanılabileceği düşünülüyor. Ülkede toplamda 96 hizmet dışı Leopard 2 tankı bulunmaktadır ve modernizasyon sonrasında envanterde 134 adet daha kalacak.

Sağcı muhafazakar politikacılar, ülkenin tarafsızlık ve askeri güç konularındaki endişeleri nedeniyle bu karara karşı çıktılar. Ancak Bern'in onayı Mayıs ayında alınmış ve Ulusal Konsey, transferin Haziran ayında Almanya'ya yapılmasını onayladı. Eylül ayında ise İsviçre Parlamentosu'nun küçük odası olan Eyaletler Konseyi, bu kararı onayladılar.