Kendini yalnız hisseden gençler, siyasal katılımı anlamsız buluyor ve demokrasiden memnuniyetleri düşüyor.
Almanya’da yapılan yeni bir araştırma, gençler arasında artan yalnızlık duygusunun, demokrasiye olan inancı da sarstığını gözler önüne serdi. Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan ankete göre, yalnız hisseden gençler, demokrasiden daha az memnun ve toplumsal ya da siyasal katılımı daha az anlamlı buluyor.
Yalnız gençler siyasette dikkate alınmadığını düşünüyor
Ankete katılan gençlerin büyük bölümü, siyaset kurumlarının gençlerin görüşlerini yeterince önemsemediği görüşünde birleşiyor. Özellikle kendini yalnız hisseden bireyler, politikacılar tarafından görmezden gelindiklerine daha sık inanıyor. Yalnız gençlerin yaklaşık yüzde 60’ı, siyasal ya da toplumsal bir değişime bireysel katkılarının mümkün olmadığını düşünüyor. Buna karşılık, yalnız hissetmeyen gençlerde bu oran yüzde 42’de kalıyor.
Bertelsmann Vakfı araştırmasının sorumlusu Nicole Kleeb, “Yalnızlık sadece bireysel bir sorun değil, demokratik düzen açısından da risk taşıyor,” dedi. Kleeb, gençlerin kaybedilmemesi için hem çevrimiçi hem de yüz yüze, kolay erişilebilir ve etkili siyasi katılım yollarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Katılım eksikliği yalnızlığı pekiştiriyor
Araştırma, gençlerin siyasal sistemle kurduğu bağın onların yalnızlıkla mücadelelerinde önemli bir rol oynadığını da gösterdi. Sosyal aidiyet ve tanınma duygusunun, gençleri siyasi katılıma yönlendiren temel motivasyonlar arasında yer aldığı vurgulandı.
Siyasal katılım, gençlerin hem görünür olma hem de değerli hissetme arzusuna karşılık verebilirken, aynı zamanda toplumsal yalnızlığa karşı da koruyucu bir işlev üstlenebiliyor. Bertelsmann Vakfı bu nedenle gençlere yönelik demokratik katılım alanlarının genişletilmesi gerektiği çağrısında bulundu.
Gençlerin ilgisi var ama umudu yok
Araştırmaya göre, yalnız gençler siyasete ilgi duymuyor değil. Ancak bireysel katkılarının sonuç doğuracağına inançları zayıf. Bu durum, demokrasinin sürdürülebilirliği açısından ciddi bir sorun olarak değerlendiriliyor. Sosyal bağlılık eksikliği, yalnızlığı derinleştirirken, demokratik yapıya olan güveni de zedeliyor.
Araştırmacılar, gençlere yönelik katılım fırsatlarının artırılmasının, hem bireysel hem toplumsal düzeyde olumlu etkiler yaratabileceği görüşünde birleşiyor.