Burscheid kasabasından bir Alman-Afgan olan küçük çocuk, evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı. İddia edilen komplo hakkında henüz detaylı bilgi verilmezken, polisin belirlenen bir zaman ve yer sayesinde güvenlik önlemlerini aldığı ifade edildi.

Alınan İhbar Değerlendirildi

Umut Yılmazkeçeci Yazdı;Berlin Sağlık Turizmine Türk İmzası Umut Yılmazkeçeci Yazdı;Berlin Sağlık Turizmine Türk İmzası

Yerel içişleri bakanı Herbert Reul, durumun "çok somut göründüğünü" belirterek, "Kuzey Ren-Vestfalya'dan bir ihbar aldık ve güvenlik güçleri hemen harekete geçti" açıklamasını yaptı. Tutuklanan 16 yaşındaki genç, iddia edilen komployu hazırlamakla suçlanarak Brandenburg eyaletine bağlı Wittstock/Dosse kasabasında gözaltına alındı.

Yetkililer, gençlerin belirli bir Noel pazarını hedef olarak seçtiklerini ve 1 Aralık Cuma gününü planladıkları tarih olarak belirlediklerini söyledi. Ancak iddia edilen komplonun hangi şehirde gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor. İlk raporlar, Burscheid'in güneybatısındaki Köln'den bahsetmişti, ancak daha sonra Leverkusen şehrinin bu olayla ilişkilendirildiği bildirildi.

Gençlerin Telegram Üzerinden Örgütlendiği İddiası

İki genç, planlarını gerçekleştirmek için Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden ev yapımı yangın çıkarıcı cihazlar veya kamyonet kullanımı konusunda bilgi alışverişinde bulundukları iddia ediliyor.

Bu olay, 2016 yılında Berlin'de bir kamyonun kalabalığa çarparak 13 kişinin ölümüne neden olan cihatçı saldırının anılarını canlandırdı. Alman iç istihbarat şefi Thomas Haldenwang, İslamcı militan saldırı riskinin arttığı konusunda uyarmış ve antisemitizmi körükleyen gruplara dikkat çekmişti. Haldenwang, Batı'daki Müslümanları kurban olarak gösterenlerin genellikle El Kaide ve İslam Devleti gibi cihatçı gruplar olduğunu vurgulayarak, Yahudi ve İsrailli bireylere ve Batı'ya yönelik saldırı potansiyelinin önemli ölçüde arttığını belirtti.