Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü

Federal Çalışma Ofisi'nin en son verilerine göre, Almanya'da işsizlik Ekim ayında yüzde 5,8'den Kasım ayında yüzde 5,9'a yükseldi. Bu oran, Mayıs 2021'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 22 bin artarak 2 milyon 702 bin kişiye ulaştı.

İşsizlikte Bremen ve Başkent Berlin Birinci Sırada

Bremen ve Berlin'in en yüksek işsizlik oranlarına sahip olduğu görülürken, Bayern ve Baden-Württemberg en düşük işsizlik oranlarına sahip bölgeler olarak belirlendi. Federal İstihdam Ajansı Başkanı Andrea Nahles, ekonomik krizin Alman işgücü piyasasını olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtti. Nahles, "İstihdam artışı çok sınırlı ve işgücü talebinin hala düşük olduğunu görüyoruz" dedi. Federal Çalışma Ofisi'nin verilerine göre, kasım ayında 733.000 iş ilanı bulunurken, bu rakam bir önceki yıla göre 90.000 azaldı. Nahles, "İstihdamdaki bu sınırlı artış ve işgücü talebindeki düşüş, ekonomik zorlukları yansıtıyor" şeklinde konuştu.

Şirketlerin Yeni Personel Alma Eğilimi Azaldı

Ifo'nun istihdam barometresi, Kasım ayında Almanya'daki şirketler arasında yeni personel alım isteğinin hafif bir azalmaya işaret etti. Ifo anket başkanı Klaus Wohlrabe, "Şirketler, iyileşme için sağlam bir temelin henüz belirgin olmaması nedeniyle yeni personel alımını ertelemeye devam ediyor" açıklamasında bulundu. Alman ekonomisi, GSYİH'nın yılın üçüncü çeyreğinde daralması ve genel ekonomideki yaklaşan durgunluk belirtileriyle başa çıkmaya çalışıyor.