Almanya'nın Rusya'nın Komşularına Olan İhracatında Dikkat Çekici Yükseliş Almanya'nın Rusya'nın Komşularına Olan İhracatında Dikkat Çekici Yükseliş

Almanya'da iktidar koalisyonu, anayasa mahkemesinin hükümetin harcama planlarına karşı aldığı kararın ardından kendi belirlediği borçlanma limitlerini geçici olarak kaldıracak ek bütçeyi Pazartesi günü kabul etmeye hazırlanıyor.

Almanya’da Hükümet Bütçe Krizi ile Baş Başa Kaldı

Şansölye Olaf Scholz'un liderliğindeki hükümet, büyüme ve endüstriden göçle ilgili uyarıların ortaya çıkardığı krizle başa çıkmaya çalışıyor. Bu çerçevede, hükümet, Almanya'nın anayasal olarak koruma altına alınan borç frenini dördüncü kez askıya alacak.

Mahkemenin pandemik fonlarına ilişkin yeşil projeler ve sanayi sübvansiyonlarına kaydırma planlarını engellemesinin ardından, hükümet yeni harcama taahhütlerini dondurmak zorunda kaldı. Bu durumu düzeltmek amacıyla 2023 bütçesi için borç frenini askıya alacak olan hükümet, 2024 bütçesinde bazı bakanlıklarda kesintilere gidebilir.

Hükümet sözcüsü, enerji krizinin etkilerini öne sürerek borç freninin askıya alınmasını haklı çıkaracaklarını belirtti. Parlamentonun bu yıl içinde 2024 bütçesini onaylaması için zamanın tükendiği ve bunun Ocak ayı sonuna kadar ertelenebileceği ifade edildi. Ancak, koalisyonun bazı üyeleri, borç frenini 2024'te askıya alma çağrısına rağmen, özellikle mali açıdan şahin olan Özgür Demokratlar (FDP) tarafından reddedildi. FDP, gelir sorunu olmadığını savunarak borç freninin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Sıkı Mali Politika İzlenecek

Hükümetin aldığı karar, Almanya'nın sıkı mali politikasını sorgulayan bir dizi uyarıya neden oldu. Alman şirketlerinin küresel rekabetten mahrum kalabilecekleri endişeleri ortaya çıktı. Almanya, G7 ülkeleri arasında en düşük borca sahip olsa da, savaş sonrası yeniden yapılanma ve Doğu Almanya'nın entegrasyonu gibi mali zorluklarla başa çıkma deneyimleri, ülkenin borç politikasını etkilemiş durumda.

FDP'den Maliye Bakanı Christian Lindner, vergi artışlarını reddederek sanayiyi desteklemeye devam etmek ve tasarrufları başka alanlarda bulmak gerektiğini vurguladı. Yeşiller'den Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise borç frenini eleştirerek, sanayiye sağlanan desteklerin engellendiğini savundu ve şirketlere netlik sağlanması çağrısında bulundu.