Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un konuyu gündeme getireceği ve Ukrayna’nın AB sürecini destekleyeceği belirtildi.

Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü

Konu Hafta Sonu Gündeme Taşınacak

Yapılan bir açıklamada, bu konuda konuşan üst düzey yetkili, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Avrupalı liderlerin bu hafta sonu yapılacak zirvesinde Ukrayna ile AB üyelik müzakerelerinin başlatılmasını destekleyeceğini belirtti. "Almanya, Ukrayna ve Moldova ile AB katılım müzakerelerinin başlatılmasını destekliyor. Ayrıca, Gürcistan'a aday statüsü verilmesini de destekliyoruz, ancak bunun için gerekli reformların devam etmesi önemlidir" dedi.

AB liderleri, genişleme politikası, Ukrayna'ya mali ve askeri destek, ve Orta Doğu'daki durumu değerlendirmek üzere Perşembe ve Cuma günleri Brüksel'de düzenlenecek iki günlük zirvede bir araya gelecekler.

Ukrayna’ya 50 Milyar Euro Fon Tahsis Edilmesi Çalışması Başlatılacak

Alman yetkili, Avrupa Konseyi zirvesi sırasında Ukrayna'ya 2024-2027 döneminde 50 milyar Euro (53,90 milyar dolar) fon tahsis edilmesi konusunda anlaşmaya çalışacaklarını belirtti. Bu adımın, Rusya'ya güçlü bir mesaj göndermenin yanı sıra, Ukrayna'nın mali ihtiyaçlarını karşılamasına ve AB üyelik sürecinde gerekli reformları gerçekleştirmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Ancak, Macaristan'ın devam eden savaşın neden olduğu siyasi ve ekonomik sorunlar sebebiyle Ukrayna ile AB üyelik müzakerelerine şüpheyle yaklaştığı bildirildi. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Komisyonu'nun gerekli zemini hazırlamaması nedeniyle müzakerelerin başlatılmasını "sorumsuz" olarak nitelendirdi.

AB ve Ukrayna'nın "karşılıklı yarar sağlayan ve iyi yapılandırılmış katılım müzakerelerine" yeterince hazır olmadığını belirten Szijjarto, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'nın, üyelik müzakerelerinin başlatılması için AB üye ülkelerine çağrı yaparak, bu adımı atmamanın ülkesi için "yıkıcı sonuçlara" yol açacağı uyarısına atıfta bulundu