Almanya, Ukrayna'ya Yeni Patriotlar Gönderecek Almanya, Ukrayna'ya Yeni Patriotlar Gönderecek

Ön tahminlere göre, Ekim ayında yüzde 3,8 olan manşet enflasyon, yıllık yüzde 3,2'ye geriledi. Avrupa genelinde ise Ekim ayında yüzde 3,0 olan enflasyon, yıllık yüzde 2,3'e düştü.

Enflasyon Çift Hanelerden Aşağıya Çekildi

Enflasyondaki bu düşüş, bir yıl önce çift haneli seviyelerde olan enflasyonun görece düşük seviyelere inmesiyle dikkat çekici. Kasım ayında da enflasyon oranlarının gerilemesinde ekonominin hemen hemen tüm sektörlerindeki olumlu baz etkileri, düşen enerji fiyatları ve eğlence, konaklama hizmetlerindeki fiyat indirimleri etkili oldu. Ancak endişe veren tek gelişme, gıda fiyatlarındaki aylık artış oldu.

Geleceğe yönelik beklentiler, enflasyondaki düşüşün devam etmesi gerektiğini gösteriyor. Bu yılki düşüşün büyük ölçüde baz etkisinden kaynaklandığı belirtiliyor. Enflasyondaki düşüş sürecinin bir sonraki aşamasının, Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasındaki sıkılaşmadan kaynaklanması bekleniyor. Yüksek faiz oranları nedeniyle talebin zayıflaması, önümüzdeki aylarda fiili fiyat düşüşlerine neden olabilir. Bu durum, imalat sektöründeki önceki eğilimin ardından hizmetler sektöründe satış fiyatlarının önemli ölçüde düşmeye başladığına dair göstergelerle birleşiyor. Sonuç olarak, Almanya'da manşet enflasyonun Aralık ayında daha da düşmesi ve 2024'e kadar yüzde 2 ila yüzde 3 aralığına oturması bekleniyor.

Ancak bu enflasyon tahmini belirli riskleri içeriyor. Enerji fiyatlarına ek olarak, Almanya'da yaşanan mali sıkıntılar da enflasyonu yukarı yönlü etkileyebilir. Restoranlara yönelik KDV oranındaki artışın, manşet enflasyonu yaklaşık 0,1 puan kadar yükselttiği zaten biliniyor. Hükümetin, fon açığını kapatmak amacıyla daha fazla vergi artışı veya yönetilen fiyat artışlarına yönelebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, pandemi öncesine göre önümüzdeki yıllarda enflasyonun yapısal olarak daha yüksek olacağı uzun süredir savunulan bir görüş olarak tekrarlanıyor. Demografik değişim, riskten arındırma ve karbonsuzlaştırma, fiyat seviyeleri üzerinde yukarı yönlü baskının artmasını destekleyen faktörler olarak öne çıkıyor.

Enflasyon Düşüşü Almanya’ya Özgü Değil

Almanya'daki enflasyon düşüşü, sadece Almanya'ya özgü bir durum olmadığından, Avrupa Merkez Bankası (ECB), iki yıl önce enflasyonist ivmeyi hafife aldığı gibi, enflasyonla mücadele ivmesini de hafife alma riskiyle karşı karşıya. Zayıflayan ekonomik görünüm ve enflasyondaki düşüş nedeniyle faiz artırımlarının Aralık toplantısında masadan kaldırılması bekleniyor. Ancak uygulanan sıkılaştırmanın tam etkisinin önümüzdeki aylarda ortaya çıkması göz önüne alındığında, ECB'nin halihazırda çok fazla sıkılaştırma yapmış olma riski daha da artıyor. ECB'nin Aralık ayı toplantısı için faiz indirimlerini atlatmaktan kaçınması ve faiz indirimlerine dair konuşmaktan kaçınmaya çalışması bekleniyor. Bunun yerine ECB, 'zorlu son adım' konusunda piyasa beklentilerini etkilemeye çalışacak. Ancak ECB, bu son kilometrenin nereye varacağı sorusuna henüz yanıt vermedi; yani gerçek enflasyon oranları sürekli yüzde 2,0 seviyesinde mi, yoksa enflasyon beklentileri ve tahminleri mi yüzde 2 civarında? İlkinin kolay olmadığını kabul etsek de, ikincisinin neredeyse parkta yürüyüşe dönüşebileceği bir gerçektir."