Avrupa'nın en büyük ekonomisinde, özellikle enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle, Haziran 2021'den bu yana en yavaş artış oranı görüldü. Fiyatlar geçen yılın kasım ayına göre yüzde 2,3 arttı, ancak aylık bazda enflasyon yüzde 0,7 düştü.

Tüketici Fiyat Endeksi Ekim Ayına Göre Düştü

Yıllık artış, önceki tahminlerin altında kalarak Reuters analistlerinin yüzde 2,6'lık bir artış öngördükleri seviyeden düşük oldu. Uyumlaştırılmış tüketici fiyatları endeksi (HICP), AB üye ülkeleri arasında karşılaştırma yapılmasına olanak sağlayacak şekilde belirtilen rakamları içeriyor. Almanya Tüketici Fiyat Endeksi verileri, Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artış, Ekim 2023'e göre ise yüzde 0,4 düşüş gösterdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) Başkanı Ruth Brand, "Enflasyon oranı art arda beşinci ayda da yavaşladı" diyerek, özellikle Ekim ve Kasım 2023'te enerji ürünlerinin maliyetinin bir önceki yıla göre düşük olduğunu belirtti. Ayrıca, gıda fiyatlarının yıllık artış hızının yavaşladığını, ancak genel enflasyonun hala oldukça üzerinde olduğunu ekledi.

ECB’nin Faiz İndirim Umutları Artıyor

Enflasyondaki bu düşüş, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek yıl faiz oranlarını düşüreceği beklentilerini artırıyor. Bu durum, Avrupa borsalarının toparlanmasına yol açıyor, çünkü faiz oranları düştüğünde hisse fiyatları genellikle yükselme eğilimi gösterir. Bu durum da yatırımcıların hisse senetlerini hala nispeten uygun fiyatlarla almayı umdukları anlamına gelir.

Talip Ekşi ile Röportaj Talip Ekşi ile Röportaj

Avrupa'nın STOXX 600 endeksi bu yıl şu ana kadar yaklaşık yüzde 11 oranında değer kazanırken, Almanya'nın DAX endeksi ise yaklaşık yüzde 20 artış kaydetti. Genel olarak, Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon oranı Ekim 2023'teki yüzde 2,9 artıştan Kasım ayında yüzde 2,4'e geriledi.