Alman tren makinistleri, bu yılın dördüncü grevi olan bu eylemi duyurdu; özellikle Almanya'nın güneyindeki yoğun kar yağışının ardından bu hafta başında yaşanan aksamaların etkisiyle gerçekleşiyor.

DB Tren Çalışanları Greve Gitti

Deutsche Bahn tarafından işletilen yolcu hizmetleri, bu gece (Perşembe) saat 22:00'den yarın gece (Cuma) 22:00'ye kadar kesintiye uğrayacak. DB, yolcuları "büyük kısıtlamalar ve iptaller" konusunda uyararak, grev çağrısının, ücret ve çalışma saatleri konusundaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından GDL sendikası tarafından yapıldığını belirtti.

Grev, Almanya genelinde tren işleten Deutsche Bahn'ın (DB) banliyö trenlerini özellikle Berlin ve Hamburg şehirlerinde etkileyecek. DB, "uzun mesafe, bölgesel ve S-Bahn hizmetlerinin gecikmelere ve iptallere tabi olacağını" açıkladı. Grev, sadece Deutsche Bahn tarafından yürütülen hizmetleri değil, aynı zamanda Transdev Grubu gibi diğer demiryolu şirketlerini de etkileyecek.

Yolculara, gereksiz yolculuklardan kaçınmaları ve seyahatlerini başka bir zamana ertelemeleri önerilmektedir. GDL sendikası, maaşlarda kesinti yapılmadan haftalık çalışma saatlerinin 38 saatten 35 saate düşürülmesini talep ederken, Deutsche Bahn bunu reddetti. GDL'nin patronu Claus Weselsky, demiryolu şeflerinin çalışma saatlerini azaltmamalarının, personel alımını olumsuz etkilediğini ve demiryolunun geleceğini tehlikeye attığını belirtti.

“Grev, Sorumsuz ve Bencilce”

Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü

Deutsche Bahn'in insan kaynakları şefi Martin Seiler, planlanan grevi "sorumsuz ve bencil" olarak eleştirdi ve tren makinistleri sendikasının gerçekçi olmayan talepler nedeniyle greve gittiğini ifade etti. GDL ayrıca çalışanlara ayda 555 Euro'luk zam artı enflasyonla mücadele için tek seferlik 3.000 Euro'ya kadar ödeme istiyor, ancak Deutsche Bahn yüzde 11'lik bir maaş artışı teklif ettiğini belirtti.

GDL, üyeleri arasında oylama yaparak tam teşekküllü grevlere ilişkin kararı 19 Aralık'ta açıklayacak. Ancak sendika, dün yaptığı açıklamada 7 Ocak 2024'ten önce bir daha grev yapmayacaklarını belirtti. Bu gelişmeler, Almanya'daki tren hizmetlerinde Noel döneminde daha fazla grevin olup olmayacağı konusunda belirsizlik yaratmaktadır.