Kassel Yeşiller Milletvekili Karima Delli'nin AB'nin yeni ehliyet planlarına dair taslak raporu sunmasının ardından, duygusal tartışmalar gelişti. Taslak raporda yaşlı sürücüler için ehliyet geçerliliğine belirli bir süre sınırı getirilmesi öneriliyordu, başlangıçta bu süre 70 yaş ve üzeri kişiler için beş yıl olarak belirlenmişti. Özellikle Almanya'da bu öneri büyük tepki çekti. AB şimdi bir adım daha ilerledi ve ek sağlık testlerinin prensip olarak mümkün olduğu bir uzlaşma üzerinde anlaştı, ancak nihai karar üye devletlere ait olacak.

Almanya ve Avusturya'da Yapılacak Düzenlemeler Belli Oldu

Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing (FDP), emeklilik yaşındaki sürücülere yönelik daha sıkı düzenlemeleri bir kez daha reddetti. Wissing, 4 Aralık Pazartesi günü Brüksel'de yaptığı açıklamada, "Belirli bir yaşın üzerinden sonra zorunlu sağlık muayenesi, Almanya için bir seçenek değil" dedi. Yaşlılar için daha katı kuralların getirilmesi ve bu konudaki hararetli tartışmaların muhtemelen sona ereceği tahmin ediliyor.

Wissing, zorunlu tıbbi muayenelerin "orantısız" olduğunu vurguladı. Almanya'nın yanı sıra Avusturya ve Belçika da bu düzenlemeye karşı kampanya yürüttü. Ancak bir uzlaşma yapılması gerekecek. Bu, üye devletlerin ya tıbbi yetenek testi yaptırmasını ya da ehliyet sahiplerinin sağlık durumu hakkında kendilerinin açıklama yapmasını zorunlu kılmasını içeriyor. Sürücülerin her 15 yılda bir ehliyet yenileme başvurusu yaparken bunu göstermeleri gerekecek.

Ulaştırma Bakanı Ek Düzenlemeye Karşı Çıkıyor

Almanya'nın Rusya'nın Komşularına Olan İhracatında Dikkat Çekici Yükseliş Almanya'nın Rusya'nın Komşularına Olan İhracatında Dikkat Çekici Yükseliş

Ulaştırma Bakanı Wissing, bu ek düzenlemelere karşı çıkıyor. Kendini ifşa etmenin karayolu güvenliği açısından herhangi bir katma değer sağlamadığını eleştirdi. Brüksel'de Wissing, "Bunun gereksiz bir bürokrasi olduğunu düşünüyorum" dedi ve yetkililerin zaten aşırı yük altında olduğunu ekledi. Almanya bu nedenle uzlaşmayı kabul etmedi ve öneriyi reddetti.