Güler, "Eğer arkadaşlarımızla görüşmelerimizi hayata geçirebilirsek belki ihtiyacımız olmayacak, ancak şu anda bu ihtiyaç var. Eurofighter, son derece etkileyici bir alternatif, onu almak istiyoruz" dedi.

Almanya Konuya Tereddüt ile Yaklaşıyor

Yerel basında yer alan haberlere göre, Almanya'nın Türkiye'ye gelişmiş jetleri satma konusundaki tereddütünün kaynağı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz sondaj faaliyetleriyle ilgili endişelerini gerekçe göstermesinden kaynaklanıyor. Eurofighter, Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya tarafından bir konsorsiyumda ortaklaşa üretiliyor. Berlin'in çekinceleri, AB Konseyi'nin 2019'da Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki arama faaliyetleri nedeniyle yaptırımlar uygulamasına ve Kıbrıs'a verdiği desteği gösteren kararlara kadar uzanmaktadır.

Umut Yılmazkeçeci Yazdı;Berlin Sağlık Turizmine Türk İmzası Umut Yılmazkeçeci Yazdı;Berlin Sağlık Turizmine Türk İmzası

Almanya'nın isteksizliğine rağmen Güler, İngiltere ve İspanya'nın Almanya'yı ikna etme çabalarını tekrarladı. Eurofighter, Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın ortak çalışmasıdır. Güler, Almanya'nın tutumunu eleştirerek, "Biz NATO üyesi bir ülkeyiz, ancak başka bir NATO üyesi bu uçakları almamıza karşı çıkıyor... Bir müttefikin 'Size uçak vermiyorum' demesi için hiçbir gerekçe olamaz."

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini alması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e sık sık eleştirilerde bulunmasına rağmen Güler, İngiltere ve İspanya'nın Almanya'yı ikna etme konusundaki iyimserliğini dile getirdi. "Savunma sanayimiz çok gelişti. Belki bir gün size silah satarım ama sizin baktığınız gibi bakmayacağım."

F-35 Programı Sonrası Eurofighter Alımı Söz Konusu Oldu

Türkiye'nin Eurofighter jetlerini tercih etme kararı, 2019'da F-35 programından çıkarılmasının ardından gelmiş ve ülkenin hava kuvvetlerinin modernizasyonunu öncelik haline getirmiştir.

Zorluklara rağmen Türkiye, ABD'den resmi olarak 40 yeni F-16 ve 79 modernizasyon kiti talep etmiştir. Ancak satış, itirazlar nedeniyle henüz ABD Kongresi'nden resmi onay almamıştır. Güler, olası F-16 alımına ilişkin iyimserliğini dile getirerek, "Bunda bir sorun yok. Sonunda başarılı olacağımızı düşünüyorum."

Erdoğan geçen ay, ABD Kongresi'nin savaş uçağı satışını onaylamadığı sürece Türk parlamentosunun İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamayacağını belirterek, NATO'nun genişlemesi konusunda nüfuzunu kullanacağını ima etti. Güler, aynı zamanda yerli savunma projelerine değinerek, milli savaş uçağı Kaan'ın ilk uçuşunun 27 Aralık'ta gerçekleşeceğini ve uçağın motor üretimine 2028'de başlanacağını, tam operasyonel kapasitenin ise 2031'de gerçekleşmesinin planlandığını hatırlattı.

Bakan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki "yeni dönem" çabalarına da değinerek, karşılıklı saygı ve iş birliğine vurgu yaptı. Güler, Şubat ayındaki depremden etkilenen bölgeye Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile ortak ziyaret planlarından bahsetti. Her iki tarafın son zamanlardaki olumlu jestleri, toprak anlaşmazlıkları, deniz sınırlarındaki farklılıklar ve farklı siyasi ideolojilerden kaynaklanan uzun süredir devam eden gerilimlerden bir kopuşun sinyalini vererek yaklaşan tartışmalara zemin hazırladı. Yunanistan'ın Türkiye'nin güneydoğusundaki depreme hızlı tepki vermesi, kurtarma ekipleri ve yardım göndermesiyle ilişkilerdeki çözülme ivme kazandı. İki ülke arasındaki dayanışma, Yunanistan'ın kuzeyinde meydana gelen trajik tren kazasının ardından Ankara'nın taziyelerini ileterek yardım sağlamasıyla daha da derinleşti.