Mahkeme dün Covid-19 nedeniyle dava açan Kilger’in duruşmasını gördü. Verilen karara göre Almanya’da covid nedeniyle işini kaybeden müzisyenlere tazminat verilmesine gerek görülmedi.

Bunu Bütün Müzisyenler Adına Yaptım

Davayı açan Martin Kilger, bunu bütün acı çeken müzisyenler adına yaptığını söyledi. Almanya’nın en yüksek hukuk mahkemesi hükümetin COVID-19 salgınının başlangıcındaki sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle işini kaybeden müzisyenlere tazminat ödemesine gerek olmadığına karar verdi.

Müzisyen Martin Kilger, 2020 Mart ve Temmuz aylarında beş konserinin iptal olduğunu ve bu nedenle Alman hükümetinin beş konser için 8 bin 300 avro tazminat ödemesi gerektiğini belirtti. Ancak dün Federal Adalet Divanı, alt mahkemelerin hükümetin koronavirüs kısıtlamalarının krizle orantılı olduğu ve hayat kurtarmak için gerekli olduğu yönündeki kararlarını onadı.

Mahkeme başkanı Ulrich Hermann Perşembe günü yaptığı açıklamada, "O sırada ilaç veya aşı yoktu." Karantina önlemlerinin "sağlık sisteminin aşırı yüklenmesini önlemek için" de gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

Film ve Müzik Yapımcısı

Almanya’nın Güney Bavyera eyaletinde bir müzik grubu bulunan ve aynı zamanda yapım şirketi de olan 47 yaşındaki Martin Kilger, iptal edilen konserleri için tazminat davası açtı. Yerel mahkemelerden sonra Almanya’nın en yüksek mahkemesine olayı taşıyan müzisyen buradan da red cevabı aldı. Kararın açıklanmasının ardından Kilger, "Kültürün yaşamı ve sağlığı korunmadı" yorumu yaptı.

Mahkeme, tecrit önlemlerinin gerekli olmasına ek olarak, Alman federal ve eyalet hükümetlerinin de tecritten etkilenen kişilere mali destek sağladığını kaydetti. Buna mikro girişimciler için 9.000 Avro'ya kadar federal yardım ve serbest meslek sahipleri için Bavyera hükümetinden 5.000 Avro ile 50.000 Avro arasında ek ödemeler dahildir.

Davada hükümeti temsil eden avukat Malte Weitner, "Koronavirüs herkesi, tüm toplumu etkiledi - bazılarını daha fazla, bazılarını daha az etkiledi" dedi. Kararın ardından Kilger, kararı ülke anayasasındaki hükümlerle ilgili davalara bakan Almanya Federal Anayasa Mahkemesi'nde temyize götürmeyi planladığını söyledi.