AB dış politika sorumlusuna göre, şu ana kadar sadece 300,000 civarında top mermisi teslim edildi.

Pistorius’a Göre, Üretim Yetersiz

Almanya’nın Köln şehrinde ilk kez Ramazan Aydınlatması Almanya’nın Köln şehrinde ilk kez Ramazan Aydınlatması

Brüksel'deki AB Savunma Bakanları toplantısında Boris Pistorius, üretim kapasitesinin yetersiz olduğunu belirterek, "Bir milyona ulaşılamayacak. Bunu varsaymalıyız." dedi. Almanya'nın kapasite artırımına büyük katkı sağlamış olsa da, üretim süreçleri şu anki gibi devam edemiyor" dedi.

Pistorius, Mart ayında belirlenen AB hedefine dair her zaman şüpheleri olduğunu açıkça ifade etti. "Bir milyona söz vermedim, bilinçli olarak değil" dedi. "Karardan önce bile şöyle diyen sesler vardı: 'Dikkatli olun, bir milyona karar vermek kolaydır ve para oradadır, ancak üretimin de orada olması gerekir.'"

AB üyeleri, 20 Mart'ta Ukrayna'ya, Rusya ile yapacağı savaş için 12 ay içinde 1 milyon yeni top mermisi sağlayacakları sözünü vermişti. Borrell'e göre, şu ana kadar vaat edilen top mermilerinin yalnızca 300,000'i teslim edildi.

Gerekli Endüstriyel Kapasite Yok

AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell ise sorunun endüstriyel kapasite olmadığını söyledi. Yetersiz mühimmatın sebebini, şirketlerin ürünlerini diğer pazarlara göndermelerine bağladı ve "Belki de bu üretimi öncelikle Ukrayna'ya kaydırmaya çalışmalıyız" dedi.

AB'nin Sanayiden Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton, AB üye devletlerinin kendi topraklarında gerçekleşen üretimin öncelikle Ukrayna'ya yönelik olmasını sağlamaları gerektiğini belirtti. Breton'a göre, bahardan itibaren AB'de yılda bir milyon mermiden fazla mühimmat üretmek mümkün olmalı. NATO Başkanı Jens Stoltenberg de üretimi artırma sözü verdi. "Aslında NATO müttefikleri de üretim konusunda adım atıyorlar. Bu, geçen yaz ele almaya başladığımız bir konu ve ABD'den İngiltere'ye kadar müttefiklerimizin yanı sıra AB müttefikleri Almanya ve diğer birçokları artık üretimi artırıyor" dedi.

"Hafta sonu Almanya'yı ziyaret ettim ve daha fazla ürettikleri, aynı zamanda üretim kapasitelerini artırmak için de yatırım yaptıklarına dair mesajlar beni cesaretlendirdi. Ve elbette en büyük müttefik, kapasite artırımına yönelik büyük yatırımlar yapmış olan ABD'dir”