Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü Scholz, Ukrayna Sorununu "Kahve Molası" Taktiği ile Çözdü

Berlin'den çıkan haberlere göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz liderliğindeki koalisyon hükümeti, Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımı gelecek yıl ikiye katlayarak 8 milyar avroya (8,5 milyar dolar) çıkarmayı kabul etti.

NATO Yardımlarının Üzerine Çıkacak

Kaynak, Scholz'un partilerinin çoğunluğa sahip olduğu parlamento tarafından onaylanması durumunda, bu artışın Almanya'nın savunma harcamalarını gayri safi yurt içi hasıla hedefinin %2,1'ine çıkaracağını ve bu oranın, Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO) üyelerinin taahhüt ettiği %2'nin üzerine çıkacağını belirtti. Sosyal Demokratlar, Hür Demokratlar ve Yeşiller Partisi'nden milletvekilleri, Federal Meclis'in bütçe komitesinin 16 Kasım Perşembe günü yapacağı resmi toplantı öncesinde önerilen 2024 federal bütçesine ilişkin müzakerelerin artırılması konusunda anlaşmaya vardı.

Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, Federal Meclis komitesinin müzakereleri tamamlamadığını ve daha fazla yorumda bulunmayacaklarını belirtti. Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımın ikiye katlanmasının planlandığını vurgulayarak, "Bu, Ukrayna'ya olan taahhüdümüzü güçlü bir şekilde ortaya koyan bir sinyaldir" dedi. Anlaşma yapılması durumunda, bu artışın yıllık bütçe tahsisinin tüm yıl boyunca yeterli olacağını ekledi.

Almanya’dan 4 Milyar Avroluk Yardım

Almanya'nın Bild am Sonntag gazetesi, bütçe komitesinin ek 4 milyar avroyu onaylama niyetinde olduğunu belirtmişti. SPD'nin askeri bütçe yetkilisi Andreas Schwarz, "Askeri harcamaları iki katına çıkarmak hem doğru hem de önemli" diyerek, bu hamlenin NATO yükümlülüklerini yerine getirmek ve Ukrayna'ya verilen sözleri desteklemek anlamına geldiğini ifade etti. Diplomatlar, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya yönelik askeri yardım için planladığı 20 milyar avroluk bütçenin, AB ülkelerinin direnişiyle karşılaştığını belirtti.