Klöckner’e göre, Moskova’daki törenler tarihin çarpıtılması anlamına geliyor.

Dobrindt Sığınmacı Politikalarını Sertleştiriyor
Dobrindt Sığınmacı Politikalarını Sertleştiriyor
İçeriği Görüntüle

Almanya’da 8 Mayıs’ın, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 80. yıl dönümünde düzenlenen anma törenleri, Ukrayna’daki savaşın gölgesinde gerçekleşti. Bundestag’da konuşan Julia Klöckner, "Yarın Moskova'da yine o dönemin kurtarıcıları adına Ukrayna’ya karşı savaşı meşrulaştırmayı amaçlayan zafer geçit törenleri göreceğiz. Tarihin nasıl suistimal edildiğine bakın," dedi.

Konuşma, hükümet sıralarında bulunan Dışişleri Bakanı Johann Wadephul (CDU), Savunma Bakanı Boris Pistorius (SPD) ve Şansölye Friedrich Merz (CDU) tarafından alkışlandı.

“Barışı Uzun Süre Dokunulmaz Saydık”

Klöckner, konuşmasında Bucha’daki savaş suçlarını ve cinsel şiddet mağduru kadınları anarak, barışın uzun süre dokunulmaz kabul edildiğini vurguladı. Ancak artık durumun değiştiğini belirtti. Doğrudan “savaşa hazırlık” ifadesini kullanmasa da, Klöckner güvenliğin yeniden düşünülmesi gerektiğini ifade etti:
“Özgürleşenler aynı zamanda özgürlüğü savunmakla yükümlüdür. 8 Mayıs’ın misyonu budur.”

Steinmeier: “Putin’in Savaşı, Tarihi Yalanlarla Meşrulaştırılıyor”

Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise Kremlin’i, tarihle ilgili “açık yalanlar” söylemekle suçladı. “Yarın Moskova’daki zafer kutlamalarında bir kez daha iddia edilse bile: Ukrayna’ya karşı savaş, faşizme karşı mücadelenin devamı değildir,” dedi.

Steinmeier, Rusya’nın yürüttüğü savaşın, II. Dünya Savaşı’nda verilen özgürlük mücadelesiyle hiçbir ilgisi olmadığını vurguladı: “Bu tarihi yalan, emperyal çılgınlığın, büyük adaletsizliğin ve en ciddi suçların örtbas edilmesinden başka bir şey değildir.”

“Kızıl Ordu Auschwitz’i Kurtardı”

Steinmeier, konuşmasında Müttefik kuvvetlere ve Avrupa direniş hareketlerine teşekkür etti: “8 Mayıs 1945’te özgürlüğümüze kavuştuk.” Richard von Weizsäcker’in 8 Mayıs’ı “kurtuluş günü” ilan ettiği tarihi konuşmayı hatırlattı.

Ayrıca Sovyet ordusunun rolünü de vurguladı: “Kızıl Ordu Auschwitz’i kurtardı. Bunları unutmayacağız.” Steinmeier, Ruslar, Ukraynalılar, Belaruslular ve cephede savaşan herkesin katkısına dikkat çekti. Savaşta 13 milyondan fazla Sovyet askeri ve çok daha fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

AfD’ye Mesaj: Antisemitizm Kınandı

Steinmeier, konuşmasının sonunda dolaylı olarak AfD’ye gönderme yaparak, İkinci Dünya Savaşı anısının üzerinin örtülmesine karşı çıktı. Günümüzde artan antisemitizmi de açık bir şekilde kınadı:
“Yahudilerin artık ülkemizde kendilerini güvende hissetmemeleri dayanılmaz bir şey.”

8 Mayıs’ta Ne Anılıyor?

8 Mayıs 1945, Almanya’nın kayıtsız şartsız teslim olduğu ve Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın sona erdiği gündür. Bu savaşta 60 milyondan fazla insan yaşamını yitirirken, yalnızca Holokost’ta yaklaşık altı milyon Yahudi öldürüldü. Almanya bu günü, geçmişle yüzleşme ve barışa bağlılık yönünde bir anma olarak görüyor.