SPD’li Ralf Stegner, bu öneriyi “tam bir delilik” olarak nitelendirdi.

Savunma bütçesine ilişkin tartışmalar, Almanya’da siyasi gündemin ön sıralarına yerleşti. CDU’lu Dışişleri Bakanı Johann Wadephul’un, savunma harcamalarının ekonomik çıktının yüzde beşine kadar çıkarılmasını önermesi üzerine, SPD’li dış politika uzmanı Ralf Stegner, söz konusu teklifi gerçekçi bulmadığını belirtti.

Stegner, “Zaten savunmaya yeterince para harcıyoruz. Bundeswehr’in NATO içindeki yükümlülüklerini yerine getirmesi için elbette ki daha fazla çaba harcamalıyız. Ancak yüzde beşlik oran, yıllık yaklaşık 225 milyar avroluk bir harcamaya tekabül ediyor ki bu, akıl dışı bir rakamdır” dedi.

“Gerçek sorunlara kaynak ayırmak zorundayız”

Stegner, silahlanma yerine küresel çapta daha acil sorunlara odaklanılması gerektiğini vurguladı. Açlık, yoksulluk, çevre felaketleri ve iç savaşlar gibi sorunların çözümünde kaynakların yetersiz olduğunu belirterek, “Dünyada çok az silahımız olduğundan değil, yanlış yerlere fazla yatırım yapıyor olmamızdan endişeliyim” diye konuştu.

Klingbeil ve Pistorius: “Önemli olan yüzdelik oran değil, yetenek hedefleri”

SPD Lideri Lars Klingbeil de Berlin’de yaptığı açıklamada, NATO’nun belirlediği hedeflerin koalisyon anlaşmasında yer aldığını hatırlatarak, “Kararlar NATO zirvesinde alınır. Almanya da bu kararları uygulamaya sadık kalacaktır” dedi. Klingbeil, tüm koalisyon ortaklarına, üzerinde uzlaşıya varılmış anlaşmalara sadık kalmaları çağrısında bulundu.

Savunma Bakanı Boris Pistorius ise yaptığı değerlendirmede, yüzde bazında tartışmaların yerine, NATO’nun yetenek hedeflerinin zamanında ve eksiksiz karşılanmasının esas alınması gerektiğini söyledi. Pistorius, “Elbette sonunda yüzde üç ya da daha yüksek oranlar gündeme gelebilir. Ancak belirleyici olan yüzdelik değil, sonuçtur” ifadelerini kullandı.

Yeşiller: Wadephul’un tavrı ‘naif’ ve ‘zamansız’

Yeşiller Partisi’nden gelen açıklamalar da eleştirel tondaydı. Parti milletvekili Agnieszka Brugger, Stuttgarter Zeitung ve Stuttgarter Nachrichten gazetelerine yaptığı açıklamada, “Bakan Wadephul’un, mümkün olan en yüksek rakamları telaffuz ederek Başkan Trump’ın gözüne girebileceğini düşünmesi oldukça safça bir yaklaşım” dedi.

Brugger, önceliğin NATO’nun haziran ayında düzenlenecek zirvesinde belirlenecek olan modernize edilmiş savunma planlarına verilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlam ve sürdürülebilir bir strateji için bu planların esas alınması gerektiğini ifade etti.

Sol Parti: “Bunun faturasını kim ödeyecek?”

Sol Parti Eş Başkanı Jan van Aken ise Wadephul’un önerisini “tam bir çılgınlık” olarak değerlendirdi. Almanya Yayın Ağı’na (RND) konuşan van Aken, önerinin kamu kaynakları açısından büyük bir yük getireceğini belirtti. “Borç freni kaldırılsa bile bu miktarı finanse edecek bir kaynak bulunmalı. Eğer sonunda yollar, sağlık hizmetleri ve eğitime bütçe kalmazsa, en büyük adaletsizlik ortaya çıkar. Bu yük en yoksul kesimin omzuna yıkılmamalı” dedi.

Merz: “Asıl mesele yeteneklerdir, yüzdeler değil”

CDU lideri ve Başbakan Friedrich Merz, tartışmanın dozunu düşürmeye çalışarak, savunma bütçesinin yüzde kaç olması gerektiğinden ziyade, Avrupa’nın kendi güvenliğini sağlayabilecek askeri kabiliyetlere sahip olup olmadığına odaklanılması gerektiğini vurguladı. ZDF'de katıldığı Maybrit Illner programında konuşan Merz, “Yüzdeler sadece bir yön gösterme aracıdır. Önemli olan Avrupa kıtasını kendi imkanlarımızla savunabilecek düzeye gelmemizdir” ifadelerini kullandı.

NATO hedefi hâlâ yüzde 2

NATO Katkısı Tartışması: Wadephul, Trump’ın Yüzde 5 Talebine Destek Verdi
NATO Katkısı Tartışması: Wadephul, Trump’ın Yüzde 5 Talebine Destek Verdi
İçeriği Görüntüle

NATO’nun mevcut savunma harcama hedefi, üye ülkelerin GSYİH’lerinin en az yüzde 2’sini savunmaya ayırmaları yönünde. Almanya, 2024 yılı itibarıyla bu hedefe kıl payı ulaşmış durumda. Ancak İtalya, İspanya, Belçika ve Lüksemburg gibi bazı üye ülkeler bu hedefin oldukça gerisinde kalmaya devam ediyor.