Türkiye'de İslami eğitim alan imamlar konusu, Berlin ile Ankara arasında gerilim kaynağı olduğu biliniyor.

Türkiye’den Gelen İmamların Eğitim Programı Kademeli Olarak Kalkacak

Alman İçişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, Türk imamların Alman camilerine gönderilmesini sağlayan eğitim programının aşamalı olarak kaldırılacağını duyurdu. Bu karar, Almanya'nın kendi Müslüman din adamlarını yetiştirmeye odaklanma çabalarının bir parçasıdır ve Türk DİTİB ve Diyanet ile yapılan yeni anlaşmaya dayanmaktadır. Yılda yaklaşık 100 imamın yetiştirileceği program, Almanya'nın Dahlem kasabasında gerçekleştirilecek.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yaptığı açıklamada, "Dilimizi konuşan, ülkemizi tanıyan ve değerlerimizi savunan dini liderlere ihtiyacımız var" dedi. Faeser, ayrıca, "İmamların dinler arası diyaloğa dahil olmalarını ve toplumumuzdaki inanç sorunlarını tartışmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Almanya’da 5,5 Milyon Müslüman Yaşıyor

Alman İslam Konferansı'na göre, Almanya'da yaklaşık 5,5 milyon Müslüman yaşamaktadır, bu da nüfusun yaklaşık yüzde 6,6'sına denk geliyor. Faeser, "Bu, Müslüman toplulukların entegrasyonu ve katılımı açısından önemli bir adımdır" şeklinde ekledi.

Almanya'da yaklaşık 2 bin 500 cami cemaati bulunmakta ve bunların 900'ü DİTİB tarafından yönetilmektedir. DİTİB, Türk hükümetinin genişletilmiş kolu olarak eleştirilse de, Ankara şubesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en büyük İslami derneklerinden birisi olarak biliniyor.

DİTİB, Almanya’da Tartışmalı Hale Geldi

DİTİB'in tartışmalı geçmişi arasında, geçen ay bir Afgan Taliban üyesinin Köln'deki camilerden birinde konuşma yapması da bulunuyor. 2017'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gönderdiği imamların casusluk yaptığı iddiaları üzerine Alman yetkililer, DİTİB'e temel reformlar çağrısında bulunmuştu. Ancak, bu çağrıya rağmen DİTİB, herhangi bir müdahaleyi reddetmiş ve soruşturma kapatılmıştı.

Almanya, Fosil Yakıtlardan Uzaklaşacak Almanya, Fosil Yakıtlardan Uzaklaşacak

Eski Şansölye Angela Merkel, ilk kez 2018'de Almanya'da imamların yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, bu adımın ülkeyi daha bağımsız kılacağını ifade etmişti. Bakanlık, Almanya'da yılda 100 imamın eğitiminin DİTİB programının yanı sıra ek bir program kapsamında gerçekleşeceğini ve bu amaçla Osnabrück'teki "Alman İslam Koleji ile işbirliği" arayışında olduğunu belirtti.