Analistler, bu tutumun, Almanya'nın kendi bütçe krizini çözmek adına ülke içinde harcama kesintilerine gitme olasılığına işaret ettiğini belirtiyor.

AB Maliye Bakanları Toplantı Yaptı

Avrupa Birliği Maliye Bakanları, Cuma günü erken saatlerde yapılan görüşmelerin ardından yeni AB mali kuralları üzerinde anlaşmaya yaklaştı, ancak anlaşmaya varmak için daha fazla zamana ve muhtemelen başka bir toplantıya ihtiyaç duyulacağı bildirildi. Lindner, Brüksel'deki görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "Aşırı açıkların mazur görülmemesi için azaltılması gerekiyor" dedi ve mali kuralların İstikrar ve Büyüme Paktı'nın düzeltici kolu hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Almanya ve Hollanda, Hamas Planıyla İlgili Dört Kişiyi Tutukladı Almanya ve Hollanda, Hamas Planıyla İlgili Dört Kişiyi Tutukladı

Almanya ve Fransa'nın yeni mali kurallar konusunda yüzde 92 oranında mutabakata vardığını belirten Lindner, görüşmelerde "çok olumlu bir atmosferin" olduğunu ifade etti. Ancak teknik çalışmaların hala devam etmesi gerektiğini vurguladı. Analistler, AB'nin mali kurallarına ilişkin bir anlaşmanın, Almanya'nın Hür Demokratlar'ın lideri Lindner için bir zafer olacağını belirtiyor. Berlin ekonomi enstitüsü DIW'nin başkanı Marcel Fratzscher, "Sonuçta Almanya'nın tutumu ya da Lindner'in tutumunun büyük ölçüde galip geldiğini söylemeliyim" dedi.

Berenberg'in baş ekonomisti Holger Schmieding, AB düzeyinde bir anlaşma sağlanması durumunda Lindner'in ülke içindeki bütçe müzakerelerinde daha güçlü bir konuma gelebileceğini ifade etti. Schmieding, "Mümkün olan alanda uzlaşmaya hazır olduğunu söylemesine olanak tanıyan bu onun için kişisel bir başarı olacaktır" dedi.

Almanya’da Hükümet 17 Milyar Euroluk Açığı Kapatma Planı Yapıyor

Almanya'da koalisyon partileri, ülkenin yüksek mahkemesinin hükümetin önceki planını reddetmesinin ardından 2024 bütçesindeki 17 milyar euroluk açığın nasıl kapatılacağı konusunda pazarlık yapıyor. Bu süreçte, anayasal olarak güvence altına alınan borç freni konusunda bir anlaşmaya varılamadığı gibi, harcama kesintileri veya vergi artışları konusunda da bir uzlaşma sağlanamamış durumda.

Alman baş ekonomisti Oliver Rakau, Lindner'ın maliye politikası değişiklikleriyle ilgili yerel tartışmalardaki gücünün, vergi artışları ve borç freni kurallarında değişiklik olmayacağı yönündeki sert duruşundan kaynaklandığını ifade etti. Rakau, bu durumun Lindner'in ve partisinin koalisyondan ayrılmaya istekli olabileceği şeklindeki algıyı güçlendirebileceğini belirtti.