''Ben size taaruzu emretmiyorum,ölmeyi emrediyorum.Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir,başka komutanlar hakim olabilir'' (25 nisan 1915 conkbayırı) Çanakkale Cephesi Osmanlı ve Türk tarihi için çok büyük ve önemli çatışmaların yaşandığı bir cephedir. Dünya tarihinde'de çok ses getiren bir cephe olarak tarihe kazınmıştır.

18 Mart Çanakkale Zafer'imizin 108. yılı kutlu olsun

''Ben size taaruzu emretmiyorum,ölmeyi emrediyorum.Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir,başka komutanlar hakim olabilir'' (25 nisan 1915 conkbayırı)

Çanakkale Cephesi Osmanlı ve Türk tarihi için çok büyük ve önemli çatışmaların yaşandığı bir cephedir. Dünya tarihinde'de çok ses getiren bir cephe olarak tarihe kazınmıştır.

Atatürk ve silah arkadaşlarının Seyit Onbaşı gibi isimsiz nice kahramanların azimi ve cesaretiyle Dünya'ya adını yazdırmıştır. Bu dönemde kadınlarımızda savaşarak vatan mücadelesinde bulunmuşlar ve adını altın harflerle tarihe yazdırmışlardır.

 Bu kahramanlarımızdan bazıları ; Mücahide Hatice Hanım , Nezahat Onbaşı , Dragaşlı Zeynep Çavuş , Safiye Hüseyin Elbi , Şemsi Nine .

İtilaf Devletleri (İngiltere,Fransa,Rusya imp,İtalya,Abd,Çin,Japonya,Hollanda,Yunanistan) zor durumda olan Rusya Devletine destek olmak,İstanbulu ele geçirip Osmanlı'yı savaş dışı bırakmak,Balkan devletlerini kendi yanlarına çekebilmek,boğazları geçebilmek amacıyla Çanakkale boğazına saldırmışlardır.

Çanakkale Cephesinde'ki savaşlar deniz ve kara savaşları olarak iki cepheye ayrılmaktadır.Boğazı geçmek isteyen müttefik donanması 19 şubat 1915'te ilk saldırısını gerçekleştirmiştir, son saldırı 18 mart 1915'de gerçekleşmiş ve müttefik donanması ağır kayıplar vererek çekilmiştir.

Boğazı geçemeyen İtilaf devletleri bu seferde karadan hedeflerine kavuşmaya çalışmışlardır. Kara savaşları 25 nisan 1915'de başlamış ve ocak 1916'ya kadar devam etmiştir. Bu dönemlerde denizde ve karada çok yoğun çatışmalar yaşanmış,yoğun gayret ve mücadelelerle müttefikler vatanımızdan çekilmek zorunda kalmışlardır.

ÇANAKKALE CEPHESİ'NİN AÇILMA NEDENLERİ

1)İtilaf Devletleri İstanbul'u alarak Osmanlı Devletine son vermek,savaşın süresini kısaltmak.

2)İtilaf Devletleri'nin Avrupa ve Asya'daki birlikleri arasındaki bağlantıyı kesmek.

3)İtilaf Devletleri Çanakkaleyi alarak Osmanlıyı Asya ve Avrupa ile olan askeri bağlantısını kesmek.

4)İtilafların kararsız kalan Balkan ülkelerini kendi yanlarına çekmek.

5)Rusya'ya boğazlar üzerinden yardım göndermek ve rusya'nın buğdaylarından faydalanmak.

6)Osmanlı'nın olası Hindistan bölgesine saldırısını engellemek.

Bu savaş sırasında nusret mayın gemisi'nin boğaz'a mayın döşeme emrini veren,bu sayede itilaf donanmasına büyük kayıplar verdiren mirliva (tümgeneral) Cevat Çobanlı'ya ''18 Mart Kahramanı ve İstanbul'u kurtaran birinci kişi'' unvanı verilmiştir.

 

SAVAŞIN SONUÇLARI

1)Savaşın süresi en az iki yıl uzamıştır.

2)Mustafa Kemal'in rütbesi Albaylığa yükseltildi. ''Anafartalar Kahramanı'' unvanı verildi.

3)Mustafa Kemal anadolu'da tanınan bir komutan haline geldi.

4)Osmanlı Devleti genç ve eğitimli nüfusundan önemli oranda kayıp verilmiş,yaklaşık 500.000'e yakın insanımız hayatını kaybetmiştir.

5)Bulgaristan, Osmanlı Devleti'nin yanında savaşa girmiş, Almanya ve Osmanlı Devleti arasında kara bağlantısı sağlanmıştır.

6)Rusya'ya yardım gidemediği için rusya'daki ekonomik kriz derinleşmiş ve ülkede muhalifler bolşevik ihtilali ve çarlık rejimini devirmişlerdir.

Mustafa KEMAL Çanakkale Savaşlarının kazanılmasından sonra ''Hamdolsun istanbul'u kurtardık'' demiştir.

18 Mart Çanakkale Zaferimiz her sene büyük bir çoşkuyla Türk Milleti tarafından kutlanmaktadır. Vatanı ve Namusu için canını feda eden Çanakkale Şehitlerine rahmet ve minnetle ...