''Dünyada herşey kadının eseridir''  Dünya kadınlar günümüz kutlu olsun

''Dünyada her şey kadının eseridir''  Dünya kadınlar günümüz kutlu olsun

''Ey kahraman Türk kadını , sen yerde sürüklenmeye değil , omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın'' Mustafa Kemal ATATÜRK. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından nitelendirilen uluslararası bir gündür. Türkiyede'de 1921 yılında kutlanmaya başlanarak 1975 yılından sonrada kök salmaya devam etmiştir.

Cumhuriyetin ilk dönemlerinden itibaren kadın haklarının değeri anlaşılarak yaygınlaşmaya başlamış sosyal,siyasi,ekonomik konularda çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalar kanunlarda yer bulmuştur. Yürürlüğe giren kanunlardan birkaç örnek vericek olursak ;

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat kanunu'nun kabul edilmesiyle eğitimin önemi vurgulanarak laikleştirilmiş,kız ve erkek çocuklar eğitimlerinde eşit haklara sahip olmuştur.

Bu kanun sayesinde kız çocukları kendilerini geliştirip bilgili ve eğitimli kadınlara dönüşmüştür. 

17 şubat 1926 yılında kabul edilen 4 ekim 1926'da yürürlüğe giren Türk Medeni kanunu sayesinde ; Ailede kadın erkek eşitliği,Evlilikte resmi nikah,Tek eşle evlilik,Boşanma hakkı,Velayet hakkı,Mahkemelerde tanıklık yapma hakkı,Mallar üzerinde tasarruf yapma hakkı,Meslek edinebilme hakkı kadınlarımıza tanınmıştır.

1930 yılında kadınların belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı,1933 yılında muhtar ve ihtiyar meclisine seçilme hakkı,1934 yılında kanun değişikliği yapılması sonucu kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Bu haklar sayesinde kadınlar hukuksal olarak kendilerini güvence altına almış geleceğe daha emin adımlar atmışlardır. 

Biz kadınlara bu hakları tanıyan Mustafa Kemal Atatürk'e Minnettarız....!