Ey yükselen yeni nesil ! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı kutlu olsun !

31e3bdda-55fd-408f-9051-cfceaae16378
Cumhuriyetin ilan edilmesindeki en önemli siyasi alandaki gelişme, 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin saltanat makamını kaldırmasıdır. ( 1 kasım 1922) Saltanatın kaldırılması laiklik inkilabının uygulanmasına ve Cumhuriyetin ilanının hızlanması için en önemli adımlardan biridir.
Saltanatın kaldırılmasına sebep olan olay kurtuluş savaşı'nın başarılı sonuçlanmasıdır. Saltanatın kaldırılmasıyla birçok yenilikçi gelişmeler olmuştur bu gelişmelerden en önemli olanı türk halkının tek temsilcisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti olmasıdır.


1. Türkiye Büyük Millet Meclisi,Milli Mücadele döneminde çok fazla yıprandığından dolayı Atatürk hükümet ve meclis başkanı olarak seçimlerin yenilenmesini istedi. 1 nisan 1923 seçimlerinde meclise  giren milletvekilleri'nin geneli yenilikçi ve inkilapçı kişilerden seçilmiş ve seçimlerin sonucunda 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi 11 ağustos 1923'te açılmış ve çalışmalarına kaldığı yerden devam etmiştir. Meclis 1 ekim 1927 tarihine kadar ''İnkilap Meclisi'' olarak anılmıştır. 13 ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile başkent ankara olmuştur, ankara'nın seçilmesindeki  en önemli faktörlerden biride ankaranın milli mücadele döneminin merkezi olmasıdır. 


Atatürk ve arkadaşları 28 ekim gecesi yaptıkları görüşmelerde Cumhuriyeti ilan edilmesi kararına vardılar. İsmet paşa'nın hazırladığı anayasa değişikliği Türkiye Büyük Millet Meclisinde çoğunlukla kabul edilerek 29 ekim 1923'te Cumhuriyetimizi ilan etmişlerdir.
 
Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.                (MUSTAFA KEMAL ATATÜRK)    

9811cec8-1527-4e59-b6a8-9bd590819267


Cumhuriyetimizin ilan etmelerindeki nedenler; İnkılaplara uygun ortamın sağlanması,hükümet sorununun çözülmek istenmesi,yönetim rejimini  aslına uygun yapılmak istenmesi,devlet başkanlığı probleminin ortaya çıkması.
Cumhuriyetimizin  ilanı'nın sonuçları; Türk devletinin adı Türkiye Cumhuriyeti oldu,yönetim rejimi cumhuriyet oldu,devlet başkanlığı problemi ortadan kalktı, yürütme fonksiyonu meclistan alınarak hükümetlere verildi.
NİCE YÜZYILLARA ...