Almanya, Filistin'de Hayatını Kaybeden Gazeteci İçin Araştırma İstedi Almanya, Filistin'de Hayatını Kaybeden Gazeteci İçin Araştırma İstedi

Liderlik koalisyonu ortakları, Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, hükümetin 2024 bütçesi üzerinde anlaştığını ve gelecek yıl da mevcut borç kısıtlamalarını sürdüreceğini duyurdu.

Şansölye Olaf Scholz, basın toplantısında, hükümetin çekirdek bütçesinden 17 milyar avro tasarruf etmeyi hedeflediğini belirterek, iklime zarar veren sübvansiyonları sona erdireceklerini ve maliyet kesintilerini gerçekleştireceklerini ifade etti. Scholz, "Önceliklendirme, neye gücümüzün yetip neye gücümüzün yetmeyeceğini birlikte bulmak anlamına gelir. Aynı zamanda kesintiler ve tasarruflarla da ilgilidir. Elbette bunları yapmaktan hoşlanmıyoruz ama bunlar gerekli" dedi.

Almanya ayrıca iklim ve dönüşüm fonundan yapılan harcamalarda kesinti yapacak. Scholz, hükümetin Ukrayna'yı destekleme, yeşil dönüşümü ilerletme ve sosyal uyumu güçlendirme gibi hedeflerine bağlı kaldığını vurguladı, ancak bu hedeflere daha az kaynakla ulaşmaları gerektiğini belirtti.

Scholz, hükümetin 2009'da yürürlüğe giren borç frenini koruyacağını da sözlerine ekledi. Bu fren, hükümet borcunun miktarını sınırlayarak yapısal bütçe açığını kontrol altında tutuyor ve yalnızca acil durumlarda, örneğin Kovid-19 salgını gibi, askıya alınabiliyor.

Almanya Anayasa Mahkemesi'nin, kullanılmayan acil durum borçlarını mevcut bütçeye tahsis etme planlarının yasa dışı olduğuna karar vermesinin ardından Kasım ayında bütçe gerilimleri ortaya çıktı. Bu karar, 2024 bütçesinde yaklaşık 17 milyar avroluk bir açık yaratarak koalisyon ortaklarını planlarını gözden geçirmeye zorladı.

Alman ekonomik araştırma enstitüsü IW, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının gelecek yıl %0,5 oranında daralmasını beklediğini ve bu durumun bütçe krizi ve mali belirsizlikte önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, borç frenine bağlı kalmaya kararlı olduğunu vurguladı. Scholz ve Yeşiller Partisi Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise yardımlarla ilgili politikaları sürdürme ve ekonomide yeşil bir geçiş sağlama yeteneğini savunarak borç freninin askıya alınmasını destekledi.

Lindner, liderlik ittifakının işlevsel olduğunu belirterek, "Bu koalisyon, çok zor görevlerde bile harekete geçme ve anlaşmaya varma yeteneğine sahiptir" dedi. Bütçe anlaşması, parlamento bütçe komitesi tarafından incelenmeden önce parlamentoya ve Bundesrat konseyine gönderilmeli ve geçici bir bütçe oluşturularak sürecin tamamlanmasına olanak sağlanmalıdır.