CDU ve CSU ise yasaklama sürecine karşı çıkıyor.

Almanya’da AfD’nin yasaklanmasına ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Yeşiller Meclis Grup Başkanı Britta Haßelmann, aşırı sağcı eğilimleri nedeniyle Federal Anayasayı Koruma Dairesi tarafından “doğrulanmış sağcı aşırılıkçı girişim” olarak sınıflandırılan AfD’ye yönelik bir kapatma davası açılması gerektiğini savunarak CDU’ya sert eleştirilerde bulundu.

Haßelmann, RedaktionsNetzwerk Deutschland’a verdiği demeçte, CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann’ı AfD’nin tehlikesini küçümsemekle suçladı: “Protesto ve hayal kırıklığı yasaklanamaz diyenler, anayasa düşmanı bir partiyi önemsizleştiriyor.”

“CDU tavrını netleştirmeli”

Haßelmann, AfD’nin insan onuru, demokratik kurumlar ve hukuk devleti ilkelerine sistematik olarak saldırdığını ifade etti: “Artık CDU, AfD karşısında açık bir şekilde kendini konumlandırmalı.” Meclis, Federal Hükümet ve Federal Konsey'e çağrıda bulunarak yasağın anayasal sürecinin başlatılmasını istedi.

Linnemann ve Söder temkinli yaklaşıyor

Ancak CDU’dan bu çağrıya olumlu yanıt gelmedi. Parti Genel Sekreteri Carsten Linnemann, Welt am Sonntag’a verdiği demeçte, yasağa kuşkuyla yaklaştığını belirtti. Linnemann, “Saygın hukukçular böyle bir sürecin hem çok uzun süreceğini hem de sonucunun belirsiz olduğunu söylüyor. Ayrıca AfD bu süreçte kendisini mağdur gibi sunabilir” dedi.

Almanya’da Merz ve Trump’ın İzleyeceği Yol Merak Konusu Oldu
Almanya’da Merz ve Trump’ın İzleyeceği Yol Merak Konusu Oldu
İçeriği Görüntüle

CSU Genel Başkanı Markus Söder de benzer bir görüş dile getirerek yasağın “aşırı bir tepki” olacağını savundu. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Söder, “Böyle bir girişim sonuçsuz kalırsa ters teper. Her üç yılda bir parti yasaklamaya kalkışamayız” ifadelerini kullandı.

AfD’ye karşı ülke çapında gösteriler

AfD’ye karşı kamuoyunda da tepkiler büyüyor. “Sağa Karşı Birlikte” ittifakı ve “AfD-Verbot-Jetzt” kampanyası öncülüğünde bu pazar günü 60’tan fazla kentte eş zamanlı protestolar düzenleniyor. Göstericiler, “Artık bahane yok – AfD’yi hemen yasaklayın!” sloganıyla Federal Hükümete doğrudan çağrıda bulunuyor.

AfD’nin yasaklanmasına dair hukuki süreç henüz başlamış değil. Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin partiyi “kesin aşırılıkçı yapı” olarak tanımlamasına AfD acil önergeyle itiraz etti. Köln’deki idari mahkeme kararını verene kadar sınıflandırma askıya alındı ve parti geçici olarak yine “şüpheli vaka” kategorisinde listeleniyor.