Yeşiller, bu bağımlılığın sonuçlarını araştırmak üzere bir parlamento soruşturma komisyonu kurulmasını talep ediyor.

Trafik ışığı koalisyon hükümetinin bir parçası olan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nda Parlamento Devlet Sekreteri olarak görev yapan Michael Kellner, Süddeutsche Zeitung’a yaptığı açıklamada, “Angela Merkel risklerin farkındaydı ve bunları bilerek görmezden geldi. Bu tutumu ile ülkeye zarar gelmesini önleme yeminini yerine getirmedi” dedi.

Soruşturma Komisyonu Çağrısı

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Felix Banaszak da konuya ilişkin olarak, kapsamlı ve bağımsız bir parlamento soruşturmasının gerekliliğine dikkat çekti. Banaszak, “Parlamentodan ciddi bir açıklama gelmediği sürece bugün hâlâ cevapsız kalan sorular çözülemeyecek” ifadelerini kullandı.

Bu eleştirilerin arka planında, Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayımlanan ve Merkel hükümetinin Rus gazına olan bağımlılığın riskleri konusunda bilgilendirildiğini ancak bu uyarılara rağmen harekete geçmediğini ortaya koyan belgeler yer alıyor.

2015’te Başlayan Bağımlılık Süreci

Gazetenin haberine göre, 2015 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra dahi Almanya, doğalgaz depolama tesislerinin Rus enerji devi Gazprom’a satışına onay verdi. Ayrıca Merkel hükümeti, kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açan Nord Stream 2 doğalgaz boru hattı projesine destek vermeyi sürdürdü.

Bakan Warken: Gülme Gazı ve Nakavt Damlalarına Karşı Sert Önlemler Geliyor
Bakan Warken: Gülme Gazı ve Nakavt Damlalarına Karşı Sert Önlemler Geliyor
İçeriği Görüntüle

Başbakanlık iç yazışmalarında, söz konusu satışın Almanya’nın enerji güvenliği açısından tehdit oluşturabileceği açıkça ifade ediliyordu. Gazetenin elde ettiği belgelere göre, “Gazprom, önemli gaz depolama tesislerini kontrol ederek tedarik güvenliğini doğrudan etkiler hale geliyor” değerlendirmesi yapılmıştı.

Dönemin Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD) liderliğindeki bakanlık ise satışın yasal olarak zaten durdurulamayacağını öne sürmüştü. Merkel’in Şansölyeliği ise sorumluluğun halihazırdaki Şansölyelik makamına ait olduğunu belirtiyor; çünkü ilgili belgeler hâlâ bu kurumda muhafaza ediliyor.

Enerji Politikası Tamamen Değişti

Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın ardından, Almanya trafik ışığı koalisyonu tarafından Rus gazından bağımsızlaşma yönünde radikal adımlar attı. LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ithalatı artırıldı, alternatif tedarikçilerle anlaşmalar yapıldı ve enerji altyapısı hızla yeniden yapılandırıldı.

Bu süreçte enerji fiyatlarında büyük dalgalanmalar yaşansa da, hükümetin uyguladığı yardım paketleri ve sübvansiyonlar sayesinde tüketiciler üzerindeki yük kısmen hafifletildi. Almanya, bugün artık gaz ihtiyacını büyük ölçüde Norveç, Hollanda ve diğer tedarikçiler aracılığıyla karşılıyor.