Multitasking kelimesini daha önce duymuş muydunuz? Aslında belki de günün birçok anında çoğumuzun yaptığı bir alışkanlık.

Beyninizi Yorgun Mu Hissediyorsunuz? İşte Nedeni!

Multitasking kelimesini daha önce duymuş muydunuz? Aslında belki de günün birçok anında çoğumuzun yaptığı bir alışkanlık. Ve bu alışkanlık, ne yazık ki beynimizi köreltiyor.

Aynı anda birçok iş ve görevi yapmaya çalışmak yani multitasking, modern çağın getirdiği dezavantajlardan. Evet, dezavantaj. Çünkü sanılanın aksine aynı anda birçok işi yapabilmek beceriden ziyade özgüven eksikliğine yol açıyor.

Beyin optimum sonucu, tek bir işe odaklanabildiği zaman veriyor.

Birden çok iş ve eylem, beynin odaklanma düzeyini yavaşlatıyor.

Yaşamında sıklıkla multitasking yapanlar zamanla birçok önemli detayı unutuyor ve yapılmaması gereken hatalar yapıyor.

Neden mi?

Beyin aynı anda birçok işi yapabiliyor olsa da yalnız bir olaya odaklanma eğilimi oluşturuyor.

Bu sebeple aynı anda birçok işi yapmış olma hissi, kısa süreli zinde olma hissi yaşatsa da sonuçlarının verimsizliği ne yazık ki beyin yorgunluğuna ve birtakım hafıza problemlerine yol açıyor.

Beyne aynı anda algılaması için birden çok şey yüklemek ve şemalar arası sürekli değişikliğe yol açarak kortizol hormonu da salgılatıyor. Hatırlamayanlar için yazalım.

Kortizol: Vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen bir hormon. Vücuda sürekli salınan bu stres, kişide beyin yorgunluğuna yol açıyor ve zamanla beyni köreltiyor.

IQ Puanı Düşüyor

Sosyal medyada sürekli güncellenen hikayeler, gönderiler hepsini aynı anda okuma, ordan oraya geçme gibi tüm eylemler, beynin ne okuduğunu anlamamasına ve gereksiz bilgiler çöplüğüne dönüşmesine yol açıyor.

Ve sıkı durun! Sürekli yapılan multitasking IQ puanına bile etki edebiliyor ve IQ düzeyini aşağı çekebiliyor.
Araştırmalar multitasking yapan kişilerin zamanla kavrama ve algılama becerilerindeki gerilemenin kalıcı hasarlara neden olabileceğini gösteriyor.

Beyin Ne İster?

Beyin iki farklı işten, önce önemli ve acil olanlarını yapmak ister. Çünkü beyin titizlikle ve özenle çalışmayı sever. Bu sebeple yapılacak işleri öncelik ve aciliyet durumuna  göre kategorize etmeli ve mutlaka bir plan dahilinde ilerlenmeli.

Plan yaparken belki de farkında olunması gereken en önemli durum bu işin bir süreç gerektirdiği olacaktır. Eğer aylar yıllar süregelen alışkanlıklarınızı 1 günde değiştirmek isterseniz, maalesef bu durumun sürdürülebilir olmadığını bilmeniz gerek. 

Plan yaparken önce; acil, öncelikli, önemli gibi başlıklar altında yapılması gerekenler sıralanabilir. Bu başlıklar, bir işi tam ve zamanında yapmanıza yardımcı olacaktır.

Çünkü belirli bir süreyi yalnız tek iş için ayırdıktan sonra bu işi bitirmekten haz alır ve eksiksiz şekilde tamamlarsınız.

Yaşam konforuna zıt gibi gelse de planlar uzun süreli ve aşamalar halinde yapıldıktan sonra hayatınızın bir parçası olacak ve süre problemini çok nadir yaşayacaksınız.

Süre problemini aştıktan sonra da aynı anda yalnız bir işe odaklanmanın verdiği keyifle hem beyniniz körelmekten kurtulacak hem de ufkunuzu genişletecek planlar geliştirdiğinizi göreceksiniz.

Hadi, siz de beyninize güzel bir iyilik yapın ve planlı hayata küçük bir adım atarak yalnız şu anda yaptığınız işe, bu yazıya odaklanın!