Birçok Ebeveyn ve yetişkinin oldukça zorlandığı bir konu: Gençlerle iletişim

Gençlerle İletişim Nasıl Olmalıdır?

Birçok ebeveyn ve yetişkinin oldukça zorlandığı bir konu: gençlerle iletişim.

Gençlerle iletişim nasıl olmalı?

Gençlere nasıl yaklaşılmalı sorularının çözüm yollarını yazımızda değerlendirelim.

Gençlerle sağlıklı bir iletişim kurabilmek için ilk basamak gençleri tanımak olmalıdır.

Peki, bir genci nasıl tanıyabiliriz?

Önce gençlerin değer yargılarını, gelecekten beklentilerini, duygu durumlarını ve amaçlarını tanımak ve bilmek gerekiyor.

Çünkü bir gence kendi çağınızın düşünceleri ile yaklaşmak bu yönde bir konuşma yapmak iletişimi olumsuz sonuçlandıracaktır.
Gençleri tanıdıktan sonra yapılacak ikinci durum ise onları herhangi biri ile kıyaslamadan, hayal ve hedeflerini küçümsemeden onları bir birey olarak görmekten geçer.

Çünkü bu yaklaşım, gençleri özel ve biricik hissettirir.

Bir gencin potansiyeli, hobileri ve ilgi alanlarına saygı duymak ve onu bu konuda desteklemek iletişimde güven ve sıcaklık duygusunu pekiştirecektir.

Her geçen gün artan teknolojik değişim zamanın değişimi ile birlikte yeni ve farklı bir nesil ortaya çıkarır.

Burada Hz. Ali’nin “Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil onların yaşayacakları zamana göre yetiştirin” cümlesinin önemi daha iyi anlaşılıyor.

Çünkü şimdiki gençler bizim zamanımızda yaşayan gençler değil ve onların yaşadıkları şimdiki zaman, sosyo-kültürel açıdan oldukça farklı. Bu nedenle onlara yaklaşımımız ve en önemlisi de beklentimiz, şimdiki zamana göre olmalıdır.

Gençlerle iletişim noktasında hatırımızdan çıkmaması gereken bir durum da çocukların artık bizden bağımsız farklı bir birey olma yolunda olduklarıdır.

Gençler artık çocukken yoğun şekilde yapılan yönlendirilmeden ziyade anlaşılmak ve kendi kararlarını alabilmek istiyorlar. Gençler kendilerine güvenilmesini ve tercih ve kararlarını kendilerinin de alabileceklerini göstermek istiyorlar.

Elbette burada istenilen durum gençlere hiç dokunmamak değil. Fakat gençlerin belirli sınırlar çerçevesinde hata yapmasına müsaade etmek ve kararlarına saygı duymak gerekiyor.

Tercihlerine saygı duyulan çocuklar ergenlik döneminde daha özgüvenli ve iletişime açık gençlere dönüşüyor.

Gençlerle iletişim elbette burada saydığımız kurallar çerçevesinde akıp giden bir durum değil. Fakat bu noktalara dikkat etmek gençlerle iletişimde daha yumuşak ve sağlıklı bir ilişkinin yolunu açıyor.