1978 yılından 1995'e kadar içinde akademisyenler, iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının olduğu birçok yere 16 bombalı saldırı düzenleyerek...

Dahi Bir Seri Katil Hikayesi: 24 Yıl Bir Kulübede Tek Başına Yaşadı!

1978 yılından 1995'e kadar içinde akademisyenler, iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının olduğu birçok yere 16 bombalı saldırı düzenleyerek 3 kişinin ölümüne ve 23 kişinin yaralanmasına sebep olan "

Harvard'da burs kazanan büyük başarılar elde ederek matematik profesörlüğüne yükselen ve IQ testi 167 çıkan bir dahi! Ve sonrasında seri katile dönüşen bir hikaye. Peki, bu dönüşüm nasıl gerçekleşti? Ted Kaczynski'nin hayat hikayesine hep birlikte bakalım.

Ted Kaczynski, 22 Mayıs 1942 yılında Amerika'da dünyaya geldi. Parlak bir zekaya sahip olduğu için Ted, kısa sürede öğretmenlerinin ve ailesinin dikkatini çekmeyi başardı. Parlak zekasını ölçme amacı ile yapılan IQ testinde 167 puan alarak kendini kanıtladı.

Ted, akademik hayatına oldukça genç bir yaşta başladı. 16 yaşındayken özel burs kazanarak Harvard Üniversitesi’ne yerleşti. Burasa Matematik okumaya başlayan Ted, yurtta tek başına yaşamaya başladı. Ted’in zekası ve öğrenmedeki başarısı en iyi profesörlerin bile kısa sürede dikkatini çekti.

Psikolojik Bir Deneye Katıldı!

Ted, üniversitedeyken bir profesörün yönettiği psikolojik deneye katıldı. Bu deneye katılan denekler aşırı sözlü tacize maruz bırakılarak buna karşı verdikleri tepkiler ölçülüyordu.

Birçok araştırmacı, Ted'in daha sonra yaşadığı sorunların ve yaptığı eylemlerin katıldığı bu psikolojik deneyden sonra gerçekleştiğini düşünüyor.

Çünkü deney sonrası yapılan testlerde Kaczynski'nin ailesine çevresine ve üniversite profesörlerine nefret duygusu beslemeye başladığı belirtilmişti. Yapılan deneylerden sonra Ted tüm insanlardan nefret etmeye başlayan dünyaya ayak uydurmakta zorlanan ve isyan eden birine dönüştü.

Matematik bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans eğitimi alan Ted, bir süre sonra Berkeley Üniversitesi'nde asistan profesör olarak göreve başladı.

Bir Kulübede 24 Yıl Tek Başına Yaşadı!

Asistan profesör olduktan 4 yıl sonra Ted, iyi bir yaşamı ellerinin tersiyle iterek kendini bir kulübeye kapattı. Elektriği ve suyu olmayan bu kulübede 24 yıl boyunca tek başına yaşadı.

1978 yılında 36 yaşındayken ilk eylemini bomba ile gerçekleştirdi! Bir profesöre postayla bir bomba gönderdi. Fakat bomba, profesörün değil kargoyu ilk teslim alan güvenlik görevlisinin elinde patladı.

Bu eylemden sonra Ted, üzerinde “F.C.” (Freedom Club/Özgürlük Kulübü) yazan birçok bombayı çeşitli yerlere göndermeye devam etti. 5.eylemine geldiğinde ise FBI eylemleri gerçekleştiren kişinin peşine düştü. 18 yıl boyunca aranan Ted bu süre boyunca kimse ile iletişime geçmedi. Ted’in abisinin eşi, onun Unabomber olduğundan şüphelenince polise haber verdi ve Ted, 1996 yılında yakalandı.

Bu tarihe kadar Ted gönderdiği bombalarla 3 kişiyi öldürdü ve 24'ten fazla sivili yaraladı.

Ted’in kulübesinden;

Bomba malzemeleri, el yapımı silahlar ve "Endüstriyel Toplum ve Geleceği" başlıklı 35 bin sayfalık bir manifesto çıktı.
35 bin sayfalık manifestosunda toplumu eleştiren ve son yıllarda teknolojinin dünyamızı ele geçirmesine öfkeli olduğunu belirten Ted’in bu yazılarını FBI ülkedeki gazetelere dağıttı. Gazeteyi okuyan kişiler, yazılar karşısında hayrete düştü ve halk arasında Ted’in deli olduğu düşüncesi yayıldı.

Ted, manifestosunda ayrıca; insanların yaşadığı  depresyon, anksiyete ve uyku problemlerini göstermemek için kendilerini sürekli meşgul ettiklerini belirtti. Ted, manifestosunda ayrıca toplumdaki negatif durumların sebebinin teknoloji olduğunu ve teknolojik gelişmelerin aile bağlarını zayıflattığını dile getirdi.

Unabomber lakabı ile bilinen Ted Kaczynski, 10 Haziran 2023 tarihinde 81 yaşındayken 27 yıl boyunca Orlando’da tek başına kaldığı hücresinde intihar ederek yaşamına son verdi.