Torgau’daki gelişmeler ve Bundestag’daki kararlar diplomatik gerginliklere yol açtı.

Almanya'da 8 Mayıs'ta yapılacak olan Nazi rejiminin çöküşünün 80. yıl dönümü anmalarında Rus diplomatlar istenmiyor. Berlin'deki törenlere Rusya ve Belarus’tan temsilci davet edilmeyeceği açıklandı. Federal Meclis tarafından hazırlanan gizli eylem tavsiyesinde, "Rusya ve Belarus temsilcilerine anma daveti yapılmayacak" ifadesi yer aldı. Bu ülkelerden yetkililerin etkinliklere haber verilmeden katılması halinde ise, kurumların bu kişileri tahliye etme yetkisi olduğu belirtildi.

AfD Resmen Aşırı Sağcı Olarak Sınıflandırıldı
AfD Resmen Aşırı Sağcı Olarak Sınıflandırıldı
İçeriği Görüntüle

Torgau'da kriz çıkmıştı

Geçtiğimiz hafta, Sovyet ve Amerikan birliklerinin Elbe Nehri üzerindeki buluşmasının 80. yıl dönümünde, Rusya'nın Berlin Büyükelçisi Sergey Neçayev’in çelenk bırakmasına izin verilmesi tartışma yaratmıştı. Torgau Belediyesi, Rus yetkililerin törene davet edildiği iddialarını yalanladı. Rusya’nın etkinliği sahiplenmeye çalışması ise şehir yönetiminde rahatsızlık yarattı.

Bundestag ve hükümetten net tavır

8 Mayıs'taki anma programına dünya genelinden büyükelçiler davet edilirken, Rusya ve Belarus temsilcileri bu listede yer almadı. Bundestag Başkan Yardımcısı Andrea Lindholz (CSU), dışlanma kararını savunarak, "Rusya bu anmalarda yer almayı değil, bu korkunç savaşı nasıl durduracağını düşünmeli" dedi.

Lindholz, Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanyası'na karşı zaferinin elbette anılacağını, ancak Ukrayna’ya yönelik saldırganlık göz önünde bulundurulduğunda, Rus yetkililere yer verilmesinin uygun olmadığını vurguladı.

Simgelerin anlamı değişti

Büyükelçi Neçayev’in ve heyetinin yakalarında taşıdığı turuncu-siyah Aziz George kurdelesi, tartışmalı bir simge haline gelmiş durumda. Karlshorst Müzesi Müdürü Jörg Morré, bu kurdelenin 2014’te Doğu Ukrayna’daki Rus yanlısı milisler tarafından kullanıldığını hatırlatarak, artık saldırganlığı sembolize ettiğini söyledi.

Tepkiler Moskova’dan yükseldi

Rus devlet medyasında Almanya'nın tutumuna sert tepkiler geldi. Eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya'nın Bundestag’daki törene davet edilmemesini "alaycılık" olarak nitelendirdi. Medvedev, Ukraynalı konuklara atıfta bulunarak, “Ama Bandera Nazileri davet ediliyor” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Lammert: Tüm kurbanlar saygıyı hak ediyor

Eski Bundestag Başkanı Norbert Lammert (CDU), davet yasağının kesin bir kural haline getirilmesine temkinli yaklaştı. ZDF’ye konuşan Lammert, organizatörlerin empatisinin, resmi talimatlar kadar önemli olduğunu söyledi. Lammert, Ukraynalı konukların Rus temsilcilerle aynı törenlere katılmasının zor olabileceğini kabul ederken, "Her şeye rağmen savaş mağdurlarına saygı duyulmalıdır" dedi.