Edanur GÜNAY Yazdi; Çünkü Bu Toprakların Şiiri ‘’KORKMA’’ Diye Başlar

SEFEWFEEFE

Biliyorum, böylesine şerefli bir konuğa en güzel odanızı ayıracağınızı. Ona sunacağınız yemeklerin en iyisi olacağını ve onu evinizde görüyor olmaktan mutluluk duyacağınızı.

Anlatacak ne çok şey, söylenecek ne çok söz var. İnsan nereden başlayacağını bilemiyor. Karşımızda onu görsek edilecek ne çok teşekkür, sunulacak kucak dolusu şükran olurdu. Sonsuz mavisi manzaramız olur. Koca bir millet, gölgesine sığınırdık.

 Peki ya Atatürk,  100. yılın şerefine çıkıp geldiğinde ona minnetimizi nasıl ifade etmek isterdik? Hangi düşüncesi, yeniliği ya da inkılabı için ona teşekkürlerimizi en içten duygularımızla sunardık? 

Bütün samimiyetimizle, herhangi bir ayrıma gitmeden bir ülkenin yeniden doğuşunun üzerinden 100 yıl geçmesinin şerefine verilen kayıplara, kazanılan zaferlere ve tüm yaşananlara içten bir minnet. 

Hüzün, gurur, sevinç, minnet hepsi bir arada. Bu ülkenin başından iyi ki bir sen geçti diyebilmenin haklı gururuyla onu uğurlamak. Hayali bile insana ne kadar iyi hissettiriyor. Bunun bazılarımız da farkındalık hatta bazılarımız da çalışma, üretme ve geliştirme azminin tetiklenmesini hayal ediyorum da 200. yılımızın coşkusunu şimdiden hissetme sevinci kaplıyor içimi.

 Ve şimdi tüm bu yaşananlar için kısacık bir dakika ayıralım ve ülkemizin gelecekte nasıl ilerlediğini hayal edelim. Hakkını verelim, nasıl haklarımız verildiyse bize! Ve bu hayali şöyle süsleyelim; hayata veda eden Barış Manço'nun 50 yıl önce Cumhuriyet'in 100. yılına özel bestelediği ‘’2023’’ eserinde 'Bu taşı toprağı bir arada tutacaksın.' dizesi ile birlik beraberliğin önemine işaret ediliyor diyebiliriz.

Barış Manço’nun bestesinin bir kısmının sözleri şöyle:

‘’2023`ün ılık bir ekim sabahında
Bacaklarımda hafif bir uyuşma ile uyandım
Ve sanki yüz yıllık ulu bir çınar gibi
Kök salmaya başladım o sabah
Ve ilk kez sağımda solumda asırlardır
Durmakta olan diğer çınarları farkettim
Doğudan hafif bir seher yeli yükseldi
Ve asırlık çınarlar benide aralarına aldılar
Ve 2023`ün ılık bir ekim sabahında
Yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu
Beraberce seyre koyulduk ‘’

Sözlerime son vermeden önce neredeyse yeni öğrendiğim ve beni çok etkileyen Atatürk’ün bir sözü ile kapanış yapmak istiyorum. Bu söz:

‘’Şayet bir gün çaresiz kalırsanız, bir kurtarıcı beklemeyin. Kurtarıcı kendiniz olun.’’
M. Kemal Atatürk

Sizlerin de Atamızın, hayatlarınız da yer eden en sevdiğiniz sözünü yorumlarda paylaşmanızı rica ediyorum, teşekkür ederim.